torsdag 12 september 2013

Inspiration från väst!

För cirka två år sedan såg jag en cool bild.
Alltså jag har sett många coola bilder, inte tu tal om annat...
Men den här var häftigt gjord.
Bilden föreställde en svävande basebollspelare. Åtminstone såg det så ut.
Den är tagen av en amerikansk fotograf som heter Robert Seale. Klicka på hans namn och kolla in bilden, och bts-filmen han gjorde från fotograferingen.
Jag tänkte vilket jäkla jobb att få till en sån bild. Det måste tagit en hel dag.
Nu, lagom till säsongen i hockeyallsvenskan skulle dra igång tänkte jag på den där bilden, och att det skulle vara coolt att testa om det går att ordna sådan med inspiration från Robert Seale.
Så dagen före fotograferingen åkte jag till ishallen och snackade med vaktmästar-Tomas om det fanns ett glas stort och hållbart nog för en spelare på cirka 100 kilo. Och det visade sig att det fanns. Ännu bättre var att det höll efter att vi provat stå på det själva först.
Så dagen efter, två timmar innan plåtningen, var jag där och bar på en massa SJ-pallar för att komma upp så pass högt att man kan ligga under och plåta. Tror det blev 6 pallar högt till slut.
När det var klart tejpade jag in hela insidan med soppåsar där jag skulle ligga. Det för att minimera ströljus och reflexer.
När väl Josh var på plats, efter att de tränat klart, så klev han upp försiktigt på glasskivan och vi testade några gånger med dom där mjuka gummiklamparna på. Men det såg inte bra ut. Så han tejpade skenan med en genomskinlig tejp istället. Då blev det bättre.
Enda strulet jag hade var att blixtarna inte alltid fyrade av samtidigt. Det var lite kommunikationsproblem med Elinchroms skyport-trigger tydligen.
Blev väl lite radioskugga från där jag låg under glaset mellan pallarna och fram till blixtarna.
Fotograferingen var över på en kvart. Sen var det bara att plocka ihop allt igen och återställa alla SJ-pallar och glasskiva.
Mycket jobb för en bild kanske.
Men kul var det.
I efterbehandlingen fick jag ta bort en del reflexer som letat sig in.
Och jag tycker att slutprodukten det blev jäkla bra, med hjälp av en duktig redigerare såklart.
Josh_2
Josh_3
BTS-FOTO: Johnny Larsson, OT.
Josh_1

4 kommentarer:

Skärgårdsbilder från Oskarshamn sa...

- Djäkligt snyggt Daniel !
Kul även att få se hur hela arrangemanget såg ut.
Men det var ingen amerikansk fotograf som var först med bildidén.
Det var "vår egen" Lennart Nilsson som redan 1962 fotograferade Tumba genom en härdad glasskiva, och då var han först i världen med det.
- Men grattis till en kanonbild !

FotoMix-bloggen sa...

Tackar Henning!
Ja, jag fick veta av Per att Lennart var först. Men det var inte han som inspirerade mig. Det var ju liiite före min tid... :)

Peter Holgersson sa...

Mycket bra - verkligen!

Niklas sa...

Snyggt läckert och coolt...
tumme upp